image for tech_bg2.jpg article
Kemisk begrænsning for vand


More Articles...

Fysisk begrænsning for vand
Hvordan man skifter kølervæske til Evans Coolants
Hvordan virker det
KTM motorcykel - konvertering
Spørgsmål og svar

Selvom vand er billigt og nemt at skaffe, så er det også årsagen til korrosion i motorens kølersystem (se Fig.2&3)Korroderede komponenter

Når vand opvarmes, frigiver det en større mængde opløst oxygen, men når det køler ned, så reabsorberer det frisk oxygen. Denne arbejdsgang fører til en gentagen cyklus af korrosion, hvilket er tydeligt i klassiske biler uden ekspansionsbeholder.

Vand agerer også som en elektrolyt, hvis opløste stoffer som hårdhedssalte (kalksten ) m.v. er til stede. Dette fremmer galvanisk korrosion, hvor metaller af højere nobilitet ofrer sig selv til metaller af lavere nobelitet, hvorved de nedbrydes (f.eks. aluminiumstopstykker, kølere m.v. som bliver utætte).

Tilsætningstoffer, som skal hindre korrosion, har ændret sig mange gange over årene, men ikke altid til det bedre. Nitrit, silikat, bor og azol baserede produkter har eksisteret i mange år, og i nyere tid er organiske hjælpeteknologier (Organic Acid Technology (OAT) blevet taget i brug. OAT baserede kølervæsker betegnes ofte med ‘Long-Life’, som baseres på 5 års holdbarhed / brugbarhed sammenlignet med standard frostvæske.

Selvom OAT-EG-vandblandinger bruges i de fleste nye bilmotorer, så har de mindre succes i ældre biler og heavy duty dieselmotorer. Efter at have prøvet OAT i flere år vender mange nu tilbage til blandinger baseret på blandinger med nitrit og/eller Hybrid OAT (HOAT) blandinger. En af grundene til denne U vending er, at OAT giver minimal beskyttelse mod tæring af væggene.

For at vedligeholde et effektivt niveau til at imødegå ovenstående, så er den eneste mulighed at gendosere med ekstra køleadditiver eller SCAs. Problemet er, at det i hovedreglen fører til over- eller underdosering, som så fører til accelererede korrosionsrater, nedbrydning af cylindervægge samt blokering af kølerkanaler med størknede hæmmere.

Evans vandfri kølervæsker indeholder en meget lille mænde oxygen og er en ringe leder sammenlignet med vandbaserede kølervæsker. Således forhindrer Evans vandfri kølervæske korrosion og nedbrydning af metaller i kølersystemet. Af denne grund kan man betragte Evans vandfri kølervæske 4LIFE!